vege header

 

Diesel particulate filter (DPF)
 

Een diesel particulate filter, vaak aangeduid als DPF of roetfilter, is een filter dat deel uitmaakt van het uitlaatsysteem van een dieselmotor. Het doel van het DPF is het filteren van de schadelijke roetdeeltjes uit de uitlaatgassen van de dieselmotor, om deze vervolgens onschadelijk te maken.

Net als de katalysator van benzinemotoren, is het doel van het DPF het verwijderen van schadelijke stoffen uit de uitlaatgassen van de dieselmotor met als doel een lagere milieubelasting.

Het doel is om 80% van het dieselroet (fijnstof) uit de uitlaatgassen te verwijderen. Het roetfilter is daarmee een goede zaak voor het milieu, de mensheid en het dierenrijk. Tegelijkertijd zorgt de (op)komst van het DPF voor nieuwe technische problemen.

Meestal is het eerste teken van een probleem zichtbaar wanneer het DPF-waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden. Dat geeft aan dat het filter gedeeltelijk of volledig is geblokkeerd. 

VEGE levert nieuwe roetfilters van vertrouwde Europese leveranciers. De DPF’s worden geleverd met 12 maanden Europese Garantie zonder kilometerbeperking.

  Car and LCV vehicle applications


VEGE NL DPF


Een VEGE DPF verpakt en 

klaar voor verzending naar de klant

 

VEGE BIEDT TWEE KWALITEITSSTANDAARDEN VOOR ROETFILTERS (DPF)

     

De eerste, cordieriet, wordt het meest gebruikt en is te vinden in ons standaard DPF assortiment. Het is een keramisch materiaal met uitstekende filterrendementen en thermische eigenschappen. Het enige minpunt van cordieriet is het relatief lage smeltpunt van 1.200°C. In zeer zeldzame gevallen kan het materiaal smelten tijdens de regeneratie van een ernstig verstopt filter. DPF’s van cordieriet worden veel toegepast in de aftermarket en in systemen in combinatie met diesel oxidatiekatalysatoren.

 

Het tweede materiaal is siliciumcarbide (SiC). Dit wordt toegepast in ons premium DPF-assortiment. Het materiaal heeft een smeltpunt van 2.700°C, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat het smelt tijdens regeneratie. Een filterpakket van siliciumcarbide wordt samengesteld uit kleine segmenten, die met een speciaal middel aan elkaar zijn bevestigd. Hierdoor is dit filtermateriaal zo goed als ongevoelig voor de gevolgen van warmte-uitzetting. Het filterrendement bedraagt 99%. Het wordt veel toegepast door autofabrikanten.

 

Cordieriet binnenwerk

 

Siliciumcarbide binnenwerk

     


NIEUW IN ONS ASSORTIMENT 

KATALYSATOREN

     

VEGE heeft een uitgebreid, snel groeiend assortiment katalysatoren op de markt gebracht. Het merendeel van ons assortiment is EU 103R Type goedgekeurd. Alle ‘kats’ worden standaard geleverd met een jaar garantie. Dankzij onze ruime voorraad worden de katalysatoren in Nederland de dag na de bestelling geleverd.

Vege new and used engines   Vege Cylinderheads   Vege Gearboxes   Vege Turbos   Vege Pumps and Injectors   Vege DPFs