vege header

VEGE - De Pioniers van de ruilmotoren

De Nederlandse motorfabrikant VEGE is gevestigd in Spijkenisse, in de buurt van Rotterdam, en wordt erkend als oudst gevestigde en meest bekende merk van Europa op de markt.

VEGE werd in 1936 opgericht door de heer Wim Versteeg en is oorspronkelijk ontstaan vanuit een klein garagebedrijf. De oprichter zag een kans om uit te breiden na de Tweede Wereldoorlog. Veel Amerikaanse militaire voertuigen, Dodge, Chevrolet en GMC, waren achtergelaten in Nederland en werden door de burgerbevolking dagelijks gebruikt. Om snel te kunnen inspelen op de vraag naar deze motoren kocht Wim een voorraad van defecte units, reviseerde deze op eigen kosten en creëerde een voorraad. Als een klant een ruilmotor nodig had, was deze direct leverbaar. De voordelen waren erg groot, reparatie kostte al gauw een aantal dagen, de kosten waren toentertijd erg hoog en wanneer er geen onderdelen beschikbaar waren kostte dit weken. Veel ex-army trucks met benzinemotoren werden omgebouwd met nieuwe Ford dieselmotoren. Al tientallen jaren was VEGE een officiële Ford subdealer voor het leveren van motoren voor vrachtwagens, schepen en elektriciteitscentrales.


Tegelijkertijd werd het VEGE-ruilsysteem geboren. De oude defecte motoren afkomstig van gebruikte voertuigen werden door Wim hergebruikt voor een ruilrevisiemotor. Voor de klant was dit dan ook ‘het ruilsysteem’. De oude onderdelen waren de grondstoffen in de fabriek, nodig voor de toekomstige productie. Wij geloven dat dit eenvoudige concept nog steeds bijdraagt aan ons milieu en VEGE daarom tot een van de oudste recyclers in de auto-industrie maakt.

Tegenwoordig, met gebruikmaking van dezelfde hi-tech productiemethoden van de originele auto fabrikanten (OEM), is VEGE getransformeerd van het vroegere garagebedrijf in een gespecialiseerd multi-miljoen euro revisiebedrijf dat zowel de automobielfabrikanten als de vrije markt bedient.

VEGE werkt nog steeds volgens hetzelfde bewezen principe, maar het ruilprogramma is fors uitgebreid en omvat nu ook benzine- en dieselmotoren, cilinderkoppen, turbo's, handgeschakelde versnellingsbakken, injectiepompen & injectoren en ons nieuwste product... Het roetfilter ( DPF).

Vege new and used engines   Vege Cylinderheads   Vege Gearboxes   Vege Turbos   Vege Pumps and Injectors   Vege DPFs